Vi kommer alla att påverkas av arbetet med reliningen och därför finns det en hel del frågor som vi hoppas kunna besvara med resutatet av pågående förundersökning samt under projektets gång.
När kommer reliningen att genomföras?
Efter det att Aarsleff har genomfört förundersökningen så kommer vi få en tidsplan för när reliningen kommer att genomföras och då kommer vi att kommunicera ut den till samtliga.
Vilka åtgärder har vidtagit i samband med Covid-19?
Läs Aarsleffs trygghestsinformation med anledning av Covid-19
Vad skall jag förbereda?
Inför arbetet är det viktigt att du förberett på det sett som anges av entreprenören. Detta är viktigt både för din egen skull och för projektet som helhet.
Kan man bo kvar under renoveringen?
Ja, man kan bo kvar hemma under renoveringen.
Kommer avloppet vara avstängt?
Ja, avloppet kommer att vara avstängt i 5 hela dagar i respektive fastighet. Avisering sker i god tid innan avstängning.
Kommer det finnas toalett i respektive fastighet?
Ja, det kommer att finnas en ”skogstoalett” inne i respektive fastighet under tiden vatten och avlopp är avstängt.
Hur fungerar en skogstoalett?
Tunnan är endast avsedd för latrin, ej diskvatten, sopor, bindor m.m. Strö på ca 1dl skogsströ efter varje besök. Mer information om hur skogstoan fungerar hittar ni här.
Kommer det finnas tillgång till dusch?
Ja, det kommer att finnas en dusch- och toavagn som kommer att gå på avloppsnätet. Den kommer vara uppställd i närheten av tunet. Dusch- och toavagnen kommer att städas.
Kommer vattnet vara avstängt och hur får man då tillgång till vatten?
Det är ännu inte beslutat om vattnet kommer vara avstängt. Om vattnet är avstängt, så kommer avisering sker i god tid innan avstängning och då finns vatten att tas i duschvagn som kommer vara uppkopplat till vattennätet.
Under vilka tider kommer arbetet att utföras?
Arbetet kommer att bedrivas under vardagar mellan kl.07.00 och kl.18.00.
Kan jag kontakta Aarsleff för att göra upp om tider när de är inne i min fastighet?
Upphandlingen av entreprenad omfattar inte direktkontakt mellan fastighetsägare och Aarsleff för att tillgodose individuella önskemål om justeringar arbetsplanen. Anledningen till detta är att det bedömts vara onödigt kostsamt.
Ingår det i upphandlad entreprenad att återställa samtliga ytskikt?
Nej, det är upphandlat till återställning av stålslipad betong i bottenplattans överkant. Eventuella skador som uppstår utöver nödvändiga schakt, ligger på relining-entreprenörens ansvar att återställa.
Kommer föreningen att ersätta påverkan på mitt badrum, dvs utöver att återställa själva bottenplattan?
Ja, det kommer att utgå en ersättning. Ett stämmobeslut kommer behöva fastställa den ersättningen. Den ståndpunkt styrelsen antagit, hämtad från extern oberoende juridisk expertis (se PM) för att säkerställa objektiva grunder, innebär att ersättningen kommer vara i form av ett belopp som utbetalas för att täcka kostnaderna att återupprätta badrum/dusch/toalett, tvättstuga eller hall.
Beloppets storlek ska beslutas av stämma, och förslag är välkomna. En arbetsgrupp arbetar särskilt med detta, och eventuellt kommer styrelsen lägga fram ett ytterligare förslag som är i harmoni med den ståndpunkt som inhämtats från expertis.
Det finns inget hinder för att fastighetsägare samarbetar för att effektivare upphandla arbete i sina fastigheter, tvärtom förefaller det vara en god möjlighet. Alla medlemmar förväntas vara behjälpliga och ha förståelse för det byggarbete som blir nödvändigt.
Om någon fastighetsägare ändrat sin byggnad, byggt för en inspektionslucka med utedäck eller liknande - betyder det att vi andra då får betala mer för att komma åt och återställa anläggningen?
I grunden ligger det ett ansvar på varje fastighetsägare till en fastighet som är ansluten till gemensamhetsanläggning att underlätta och möjliggöra underhåll.
Därmed är svaret huvudsakligen att kostnader som uppstår på grund av att man försvårat underhåll ska återföras på den enskilde. Det gäller vid relining såväl som vid framtida underhåll. Samtidigt behöver vi ta hänsyn till vad som är rimligt och skäligt. Dvs merkostnader av mindre betydelse kan vara smidigast att bortse från, eftersom det annars skulle ge upphov till orimligt dyr eller tidskrävande administration som varken kan belasta föreningen eller dess ideellt arbetande förvaltning (styrelse, kassör, revisor).
Att återställa efter att ha frigjort en blockerade ombyggnation, bör ytterst svårligen belasta föreningen. Det skulle till exempel kunna handla om att återställa ett däck som behövt sågas upp för att komma åt en renslucka där fastighetsägaren underlåtit att ta hänsyn till gemensamhetsanläggningen genom att bygga sitt däck med lucka för åtkomst. Grundförutsättningen är snarare att fastighetsägaren själv bör ombesörja den öppning i utedäcket som behövs.
Vad innehåller avtalet mellan föreningen och entreprenören?
Avtalet är i grunden ett avtal om totalentreprenad. Det innebär inte att återställning av godtyckligt byggt tex. badrum ingår, utan just återställning till stålslipad betong, samt markåterställning i viss omfattning.
Totalentreprenad är snarare en standardiserad avtalsform, som bland annat skiljer sig från utförandeentreprenad vari föreningen hade varit tvungna att besitta detaljerad kunskap för genomförandet som inte finns.
Vidare innehåller avtalet ett flertal punkter som reglerar pris, tidsplaner, former för avstämningar mm. Då grundavtalet avsevärt påverkas av byggmöten, protokoll, observationer och annat material som skapas och förändras under projektets gång bedöms det inte i sig finnas någon mening att publicera grundavtalet då det i sin enskildhet inte ger en korrekt bild.
Värt att nämna är också att en generell administration för att ta emot och besvara frågor direkt från entreprenören inte är upphandlat. Det hade inneburit en post med löpande räkning som ej kan hanteras i föreningens budget, och därför behöver frågor ställas till föreningens styrelse. Men tänk gärna på att även styrelsens tid är värdefull för dess ledamöter med familj även om föreningen inte betalar för den.
Om jag inte tycker om projektet såsom det bedrivs, kan jag då välja att inte öppna dörren?
Det åligger varje medlem i föreningen att möjliggöra och underlätta för underhåll, vilket innefattar att släppa in de personer som ska utföra det arbete som benämnts nödvändigt på sakliga grunder.
Om en fastighetsägare ändå inte anser att den ska öppna dörren eller på annat sätt handgripligen motsätta sig arbete, så kommer initialt ingen att tvinga sig in. Däremot blir det en notering om avvikelse från entreprenören.
Föreningens förutsättningar att förvalta anläggningen begränsas därmed vilket skapar risker och merkostnader. Nya försök att genomföra underhållsarbetet kommer därför att ske trots merkostnaderna. Konsekvensen av de risker och kostnader som detta ger upphov till kommer anses orsakat av enskild och bör i förlängningen inte drabba föreningen i någon betydande omfattning. För att skydda föreningen kan kostnaderna alltså komma att återföras på den fastighetsägare som underlåtit att möjliggöra arbetet, och det kan också blir föremål för särskild handräckning hos kronofogdemyndigheten som i sin tur kan tillse att tillgång till fastigheten bereds.
Behöver alla betala in de belopp som beslutats på stämma?
Ja, det är fastställda belopp som i händelse att de inte är betalda utgör otvistlig och förfallen fordran. Gentemot övriga medlemmar åligger det styrelsen att inte undanta enskild medlem från dessa belopp. Vid utebliven betalning kommer fordran lämnas över till Kronofogdemyndigheten.
Därutöver är målsättningen att alla medlemmar ska kunna rösta på föreningsstämma, men medlem som är i skuld till föreningen har ej rätt att rösta.
Jag har husdjur som inte tycker om främmande människor i huset, kan ni planera om för att ta hänsyn till detta?
Vi ser det som självklart att underlätta för entreprenörens personal, så att husdjuren inte stör dem under arbetet.
Mitt badrum är nyligen renoverat, kan ni planera om och göra schakt någon annanstans?
Viss påverkan på fastigheter är nödvändigt, för att kunna utföra arbetet, vilket är presenterat på de kartor som delats ut. Platserna som berörs är en konsekvens av hur avloppssystemet är utformat.
I något fall kan detta komma att ändras, i händelse dess skick och utformning avviker från vad som kunnat uppfattas av ritningar och vid första inspektionen.
Behöver man flytta undan badkar och toalettstol?
Det varierar mellan olika fastigheter och vilken typ av ingrepp som planeras. Generell har vi förstått att gropar är ca 1x1 meter stora.
Du behöver inte flytta någon toalettstol själv. Huruvida badkaret behöver flyttas kommer framkomma veckan innan relining utförs, dvs den veckan då arbetsplatsen förbereds. Tills vidare hänvisas till den förklaring som givits i utdelat material för respektive tun.
Kan jag få exakta datum för när vattnet är avstängt så att jag kan planera min tillvaro bättre?
Projektet är omfattande och även om det finns detaljerade planer, så är de i ständig förändring. Ambitionen är att de tidsplaner som delas ut ska hållas, och av samma skäl har inte en mer detaljerad tidsplan kommunicerats.
Ju närmare just ditt hur ligger i tiden desto mer säkerhet finns det i tidsplanen, och vid förändringar kommer uppdaterad information meddelas.
För att kunna genomföra detta arbete som säkerställer en sådan vital funktion som avlopp, behöver vi alla vara beredda på oförutsägbarhet som begränsar möjligheten att planera sin tillvaro i detalj i anslutning till arbetet.
Jag har hyresgäster i min fastighet och behöver därför mer detaljerad information och anpassning av planen.
Entreprenaden för underhåll av avloppet är ett stort projekt. Det kommer att innebära påverkan på samtliga i området vilket styrelsen informerar om efter bästa förmåga. Den tidsplan som finns delas med fastighetsägare.
Det kan uppstå förändringar i tidsplanen vilket också kommer att kommuniceras.
Enskilda fastighetsägare har ställt frågan om tidsplaneringen kan ta hänsyn till att de har hyrt ut sin fastighet och att deras hyresgäster har önskemål. Vi ser tyvärr inte någon möjlighet att prioritera sådana aspekter då det skulle leda till onödiga merkostnader etc.
COVID påverkar mig särskilt mycket, och jag vill planera för att bo på hotell när arbete sker i mitt hus. Kan jag får hjälp med exakta datum?
Om du ingår i särskild riskgrupp behöver föreningen och inte minst dina grannar ha särskilt stor förståelse för din oro, och den obekvämlighet som arbetet leder till. Beslutet med relining fattades ändå, och det åligger styrelsen att genomföra det beslutet. Vi behöver alla hjälpas åt.
Att ordna med boende någon annanstans, om du inte är bekväm med eller har möjlighet att avskärma den del du vistas i, kan vara en bra idé. Det är viktigt att förstå att entreprenörens personal behöver tillgång till fastigheten före, under och efter själva reliningen. Dvs ca 3 veckor. Den mesta av tiden kommer ingen av dem vara där, men de behöver kunna gå in vilket är anledningen till att de kommer samla in nycklar ca en vecka innan förberedande arbete på tunet inleds. Grannar förväntas hjälpa varandra. Särskilt vissa personer behöver hjälp. Se till att prata ihop er så att nyckelhantering fungerar även om du inte är närvarande.
Föreningens styrelse kommer göra allt som skäligen och rimligen kan förväntas för att ge insyn i tidsplan och uppdateringar till tidsplanen så att förutsättningarna att planera frånvaro blir så goda som möjligt.
Är det säkerställt att entreprenören vet vilken beskaffenhet husgrunden har under bottenplatta och hur de ska komma ner till rören?
Vår utgångspunkt är att detta är entreprenörens ansvar. Det kommer säkerligen dyka upp försvårande förutsättningar, och i den mån medlemmar kan bidra till att styrka att förutsättningarna är annorlunda än man kan förvänta sig är det bra om fotografier eller dokumentation från ursprungliga bygget eller genomförda ombyggnationer skickas in till styrelsen för vidareförmedling till entreprenören.