För att undvika att problem uppstår i gemensamma ledningar får inga förändringar eller avstängningar göras utan tillstånd ifrån styrelsen, när det gäller:
Om fastighetsägare genomför en ändring eller ombyggnation av samfällighetens ledningssystem utan tillstånd blir fastighetsägaren ansvarig for alla kostnader som kan uppstå genom dennes försumlighet.
Vid försäljning av huset är det fastighetsägarens ansvar att överlämna VVS-ritningar/installationsritningar till den nya ägaren.
Om du bygger om får hantverkarna absolut inte spola ned restprodukter i våra avlopp. Det blir stopp med en gång. Du får vara extra tydlig och förklara att de får stå för kostnaden om det blir stopp pga felaktig hantering av restprodukter som cement, färg, fog, etc.
Testa någon gång per år, att avstängningsventilerna för tappvatten (vid vattenmätaren) fungerar.
Rensa regnvattenledningarna bör göras varje år. Genom att skjuta upp hylsan som sitter på stupröret nära marken och för därefter ner en vattenslang så långt som möjligt i röret som sticker upp ur marken. Sätt på vattnet med högt tryck och kontrollera att vattnet rinner ut.
Rensa silen i hängrännan vid stuprörets anslutning, varje höst och vår, så att inte löv, kvistar, mossklumpar mm kommer ner i regnvattenledningar. För att göra rensningen lättare kan man sätta in en lövfångare/renstratt vid stuprörets slut i markplan och ta bort silen i hängrännan.
Om man är bortrest under längre tid, är det lämpligt att ordna att någon öppnar alla kranar och spolar i toaletten. Detta rensar i avloppen och förhindrar uttorkning.
Avfallskvarn får inte användas i vår anläggning, då avloppsledningar inte är anpassade för detta och klarar inte av att hantera det avfall som en avfallskvarn lämnar efter sig. Observera att avfallskvarn kräver bygglov.